Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath Anniversary tickers

SECURITY

Tuesday, November 23, 2010

BENARKAH ANGKARA FACEBOOK SEMAKIN RAMAI PASANGAN YANG BERCERAI ?

Diriku pun agak terperanjat bila membaca rencana di bawah ini. Tak terfikir pula  laman sosial seperti FB, Twitter etc boleh menyebabkan rumahtangga sampai berantakan! Pada diriku ler, semua ini bergantung kepada NIAT masing-masing. Memula kita tanya pada diri kita, ape sebenarnya NIAT kita melayari laman sosial ni? Adakah sekadar nak menambah kenalan, mencari pendapatan sampingan atau nak mencari kekasih lama (hmm kalau ni NIAT nya dari awal memang sah-sah berantakan ler rumahtangga jawabnya).  

Diriku juga pernah berhadapan dengan situasi terjumpa kembali dengan 'teman tapi mesra' masa zaman sekolah dulu dalam FB, diriku sangkakan cukuplah sekadar bertanya khabar sahaja tapi bila 'teman tapi mesra' tu bagaikan ingin mengungkap kembali kisah lama...oh tidak...cepat-cepat diriku angkat kaki, tak rela untuk terjebak dalam situasi sebegitu. Kerana diriku selalu beringat, diriku sudah berumahtangga, ada tanggungjawab pada suami dan anak, dan tidak akan sesekali merosakkan ikatan suci yang telah di meterai tika kami sah diijabkabulkan sebagai suami isteri 3 tahun yang lepas.

Jadi nasihat diriku, sebelum melayari laman sosial sebegini, tetapkan NAWAITU dan NIAT kita, ingatlah keluarga sentiasa jadi yang teratas dan utama dalam apa jua tindakan yang bakal diambil oleh kita.......

__________________________________________

Perceraian meningkat angkara Facebook?


Layari laman-laman sosial di Internet dengan niat dan tujuan yang ikhlas. - Gambar hiasan


MEMANG belum ada satu kajian spesifik di negara ini yang boleh mengesahkannya,. Namun, jika dilihat secara rambang, jaringan sosial dalam Internet seperti Facebook, Twitter dan Myspace ternyata boleh mendatangkan mudarat kepada keharmonian rumah tangga jika penggunaannya disertai dengan niat yang salah.
Gambaran terhadap kes ini dapat dilihat daripada jumlah kes perceraian yang meningkat tahun demi tahun.
Timbalan Pengarah (Dasar) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Othman Mustafa berkata, sebanyak 27,110 kes perceraian telah direkodkan daripada 135,136 perkahwinan yang telah didaftarkan pada tahun 2009.
Punca utamanya ialah pasangan gagal menjalankan tanggung jawab masing-masing. Walaupun tidak diperincikan bentuk kegagalan tersebut, sedikit sebanyak jelas pengabaian tanggung jawab itu memang ada hubung kait dengan ‘ketagihan’ sama ada suami atau isteri dengan laman web sosial masing-masing.
Ini hasil daripada temu bual ringkas yang penulis sendiri jalankan dengan beberapa rakan yang juga dikenali menerusi laman web Facebook.
Itu tidak termasuk kes-kes nyaris bercerai kerana salah faham dan cemburu dari hasil hubungan sama ada suami atau isteri di laman Facebook masing-masing.
Di Amerika Syarikat, satu kaji selidik dari Akademi Pengacara Perkahwinan Amerika (AAML) harus diberi perhatian. Hasil kajian mereka menemukan bukti jumlah perceraian meningkat gara-gara aktiviti suami atau isteri di Facebook, Myspace dan Twitter.
Presidennya, Marlene Eskind Moses, dipetik sebagi berkata, sebarang komen yang diletakkan oleh bekas pasangan akan gunakannya sebagai bukti di mahkamah.
Kajian tersebut juga mendapati pasangan yang sedang dalam proses perceraian atau perebutan hak penjagaan anak akan turut mengadu hal tersebut pada rakan di jaringan sosial.
“Dalam satu kes yang pernah berlaku, seorang wanita yang bercerai ingin menuntut hak penjagaan anaknya telah kehilangan hak tersebut kerana dia memberitahu mahkamah dia sudah bertunang dengan pasangan baru.
“Padahal di Facebook dia mengatakan dia sudah berpisah dengan teman lelaki yang suka menderanya dan kini sedang mencari lelaki kaya sebagai ganti.
“Saya memang terkejut bagaimana seorang itu tidak berfikir dahulu sebelum menaip di Facebook masing-masing terutama mereka yang dalam proses perbicaraan mahkamah,” kata Naib Presiden AAML, Kenneth Altshuler.
Mengikut perincian yang diperolehi daripada data kajian AAML, 66 peratus kes perceraian adalah dari Facebook, Myspace 15 peratus dan Twitter (lima peratus).
Maka tidak hairanlah, beberapa ulama Mesir mengeluarkan fatwa mengharamkan Facebook, kerana kesan negatifnya kepada pasangan suami isteri.

Ehsan : UTUSAN MALAYSIA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...